RANCANGAN PELAJARAN HARIAN
PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 4
Mata Pelajaran : Pendidikan Kesihatan Tarikh : 5 September 2008
Tunjang : Gaya Hidup Sihat Masa : 8.00pg. – 8.30 pg.
Tajuk : Pemakanan Tahun
: 4 Jujur
Sub tajuk: Piramid Makanan Bil.
Murid : 32 orang
-
Karbohidrat L:
16 orang
-
Vitamin P:
16 orang
-
Protein
-
Lemak
Objektif : Pada akhir pengajaran dan
pembelajaran murid dapat:
1.
Kognitif:
a.
Menyenaraikan empat jenis kelas makanan
b.
Menyenaraikan 3 contoh makanan yang berkhasiat mengikut
jenis kelas makanan
c.
Mengetahui kuantiti kelas makanan yang perlu diambil sama
ada paling banyak, banyak, sederhana atau sedikit.
2.
Afektif :
a.
Menunjukkan sikap kesabaran dan menunggu giliran
masing-masing semasa permainan ‘makanan berkhasiat’
b.
Memperlihatkan keyakinan diri dengan mengangkat tangan
dan berdiri untuk memberi pendapat/jawapan ketika sesi perbincangan kelas
Pengalaman sedia ada : Murid
mengambil makanan seharian mereka dan melihat poster-poster dan iklan berkenaan
pengambilan makanan berkhasiat
Bahan bantu mengajar : Permainan makanan berkhasiat
Gambar piramid makanan
Slaid powerpoint
Nilai : Mengambil makanan yang berkhasiat
Strategi utama : Pembelajaran secara
konstruktivisme
Pengintegrasian KKE : Kesedaran
kendiri (keyakinan diri)
Pengurusan kendiri (kawalan emosi,
berpandangan optimis)
Pengurusan sosial (pengurusan konflik, kerja
berpasukan )
Fasa (masa)
|
Strategi Pembelajaran/Aktiviti
|
Isi Pelajaran
|
Catatan
|
Set Induksi
(3 minit)
|
Teori
Kecerdasan pelbagai (TKP)
-verbal
linguistic
-visual
spatial
Bersoal
jawab
Melihat
gambar
Perbincangan
tentang makanan kegemaran pelajar
|
Soalan
dan mempamerkan piramid makanan
- Bagaimanakah
bentuk piramid?
- Apakah
makanan kegemaran kamu?
- Guru
menunjukkan gambar piramid makanan makanan kepada murid dan murid meneka.
|
KKE:
Pengurusan
diri
Optimis
|
Langkah 1
(10 minit)
|
KBKK
-menerangkan
sebab
-menjana
idea
Perbincangan
secara kelas dan bersoal jawab
|
Guru menunjukkan
slaid powerpoint mengenai piramid makanan kepada murid.
Kelas Makanan
-
Karbohidrat
-
Vitamin
-
Protein
-
Lemak
Contoh makanan mengikut kelas
-
Karbohidrat * nasi,roti,bijirin
-
Vitamin * sayur, buah-buahan
-
Protein * ikan,ayam,daging
-
Lemak * kek,keju,minyak
Kuantiti makanan yang perlu diambil
-
Karbohidrat = lebih banyak
-
Vitamin = banyak
-
Protein = sederhana
-
Lemak = sedikit
Guru bertanyakan semula kepada murid makanan
kegemaran mereka termasuk dalam kelas makanan yang mana.
Guru
meminta murid memadankan kad imbasan ke kelas makanan yang sesuai
|
KKE
Kesedaran
kendiri
Keyakinan
diri
|
Langkah 2
(7 minit)
|
Pembelajaran
secara konstruktivisme
Melaksanakan
permainan ‘makanan berkhasiat’
Permainan
memerlukan 4 orang murid sebagai pemain
|
Apabila
buah catur murid berhenti di petak berkenaan, murid perlu;
- Karbohidrat
(maju 5 langkah)
-
Vitamin (maju 4 langkah)
-
Protein (maju 2 langkah)
- Lemak
(undur 2 langkah)
Murid itu boleh maju:
-
Kerana pengambilan makanan pada kotak tersebut baik
dari segi kesihatan
Murid itu perlu undur:
-
Kerana pengambilan makanan pada petak tersebut adalah
perlu dikurangkan.
|
Nilai:
Kejujuran
Kesabaran
KKE
Pengurusan
diri
kawalan
emosi
optimis
|
Langkah 3
(8 minit)
|
TKP
-verbal
-intrapesonal
Melengkapkan
lembaran kerja
Perbincangan
secara berpasangan
|
Menjawab
Soalan dalam lembaran kerja
|
Nilai:
Bekerjasama
KKE
Pengurusan
konflik
Kolaborasi
dengan rakan
|
Penutup
(2 minit)
|
KBKK
(kreatif)
Meramalkan
Perbincangan
kelas
|
Kesan Pengambilan Makanan Berkhasiat
-
Badan sihat
-
Otak cerdas
Menyoal
murid tajuk pembelajaran hari ini secara rawak.
|
Nilai:
Amalkan
gaya hidup sihat
KKE
Kesedaran
kendiri
Keyakinan
diri
|
No comments:
Post a Comment