terimalah hambu mu ini Ya Allah Hu Akbar

terimalah hambu mu ini Ya Allah Hu Akbar
aku nak jadi hamba Allah yang bertaqwa kepada Nya

Saturday, May 7, 2011

En Suhaimi Zaman

penceramah di dewan wawasan pada hari ini. Menghafal nama seperti pengerusi majlis nurul sakinah bt abdul aziz, Puan Faridah, bagus penalaman bercakap bagi penceramah ini. Buat solat hajat untuk melambatkan slotnya pada hari ini. Melambatkan memulakan majlis sampai pukul 12 pun dah cukup katanya. (special 7 hari cuti rehat khas). Ramai yg datang majlis ini. Tak sabar nak saya berkongsi dengan semua hadirin, berumur 42 tahu. Banyak pengalaman bersyarah dengan ibu tunggal, ayah-ayah. Bakal-bakal cikgu di izinkan Allah S.W.T. . Satu pengalaman dan rezeki sangat besar, ada kerusi ygkosong di hadapan, padanlah perjuangan tidak pernah habis sampai hari terakhir saya bersara nanti , duduk di kerusi depan, pungut sampah, belajar kebersihan untuk bertanggung jawab terhadap kebersihan.. Di kedai kopi org terpaksa ketuk meja, tapi gurutak perlu ketuk-ketuk meja. guru penolong kanan akan melarikan diri apabila disuruh bercakap di perhimpunan.
cakaplah seorang guru kalau , seorang guru tak mampu melakukan maka budak tidak akan berjaya melakukannya.. BENARKAN KERUSI KOSONG KAT DEPAN, JANGAN MAIN-MAIN DI BELAKANG.
selama ini say kerjakan mmurid dan sekarang saya dapat menyampaikan kepada seorang guru.
Menjadi pendidik macam bagus sahaja. Bukan disini sahaja, hari pertama saya dihantar ke Serawak.
Hari pertama di hantar ke Serawak pakai tali leher saya. Siapa pegawai yang incharge mane ada yang incharge. Saya incharge semua. MI saya akan follow rekod kamu saya akan follow kamu sampai bila-bila...
Membaca membuatkan manusia menjadi lengkap...
MENULIS MEMBUATKAN MANUSIA MENJADI TEPAT..

cikgu tolong bace buku pendidikan satu ribu buah buku dalam pendidikan supaya menjadi hebat pada masa akan datang.


kaunselor pertama yang kaan memperoleh JUSA C.. tolong no tpon 013 645 26 23 = no telefon encik suhaimi zaman..
jangan main-main saudara. berapa banyak budak anatar sms, itu pon 3 bulan lepas itu baru kita balas..
Nama sahaja guru tapi perjuangan kita.. ingat senang-senang jer tenguk anak murid, jangan-jangan, betapa susah ibu bapanya membanting tulang untuk hantar anak mereka kesekolah untuk menjadi orang yang berjaya. Personaliti, minat, nilai, ada tanggungjawab menjadi kepada nilai seorang guru. menulis menjadi seorang yang lengkap.. Wajar pendidik ada feel, feelinggg, rasa perasaan jiwa.. menjiwaii..
Bila tatap wajah pengarah, pengetua, rakan, guru, datuk, nenek, anak murid, rasa, namun.....
bila terima tugas, tugas rasa .. namun ... macam... macam adaa...
bila bercakap serupa bikinn, untuk perubahan VS bercakap untuk berubah
4. Pewaris yg hebat
5. hubungan membantu ... ikhlass
6. Jiwa yang tenang....

malam tadi saya jumpa dengan pengarah makan bersama, balik kena ubah lagi presentation yang saya buat.
bila bercakap serupa bikin

Sharing sahaja, ingat bagus kah kaunselor tu, sharing and caring. Rupanya kita kena ambil berat..
Semalam ada di MRsm sampai nak hilang dah suara, sharing and caring lah saudara.. pewaris yang hebat.. GOD HAS REASONS FOR IT..
ALLAH HAS CHOSEN YOU TO BE A TEACHER..

Be a great teacher not “ just a teacher”..

En zaman jusoh menyentuh hati penonnton ,,

ALLAH MEMILIH KITA...
Im sending you a child to cherish in my name. For you to love with all your heart and teach him just the same. For he is not like other child not will ever be. But you can love him just the same and take good care of him for me..

Peluk cium, pujilah dia..
Ada dating budak india dating peluk dan hantuk kepala dia kepada saya.

Kata0kata kedua kenanapa Allah memilih kita sebagai guru.
HHe may not learn as others do . but he’ll beyours and he will take his guidance all from you..

I know your will cry, why him, why us. But i needed perent true, And that is why with care and trust.
Hen need to learn the skills of life, for that i have chosen you,k and with your love to guide hi,. I know you will see him, i know you’ll see him through, don’t cry to see the future, i promise that to none. Just live each day for all its worth, and enjoy my special one..

Mencari masa depan dengan menggunakan..
IMASCU
BIASISWA—MALAYSIA SCOLARSHIP..
E-SILA
KALAU TIDAK ANAK MURID KITA BUAT APA. DIA NAK JADI APA??
CIKGU SAYA PALAING JAGA CIKGU SEKOLAH RENDAH.
Termasuk saya menjaga Mohd Syazwan menjadi anak murid saya..
Cikgu sekolah rendah jaga sejak dari sekolah rendah. 5A. 8A.10A..
Dengan biasiswa 1.5 juta, ada di Amerika. Kesan dari cikgu sekolah rendah.
Dari guru yang terbaik, dengan kepimpinannya lagi.. boleh saya dapat tahu dengar nama MAKTAB dah tukar IPG dah sombong nak menyertai dalam program-program persatuannya... Zaman saya kami naik bas satu Malaysia bagi khidmat bakti ke Seluruh Malaysia. Baru-baru ini Kuala Muda yang telah menjadi cemerlang dengan mendapat 29 pingat emas.
Akushu budak-budak memerlukan AKUSHU... Hebatttt... saudara tidak tahu macam mana nak mempengaruhi pelajar menjadi hebat. Budak akhir zaman di Malaysia sama dengan pelatih maktab. Gilalah jadi penceramah macam ini. Saudara jjadilah guru rumah hebat AKUSHUUUU= HEBATTTTTTT.... DAH MULA NAK JADI DAH setelah percubaan ke 5 katnya En Zaman Jusoh.. Sekarang dah rasa hebat, nak tepuk tangan pon engkau tak mampu, macam mana nak bina manusia akhir zaman. Sayang jangan main-main Akushu sahaja... orang umur 42 mcm neh punya semangat.. tenguk cikgu2 perempuan begitu jer syuk sendiri , HEBATTT.. sekolah Syazwan lah dapat sekolah hebat..
Akhirnya macam bagus jer Syazwann. Berat tanggungjawab anak, aku tak nak pandang kau kata emak kau. Baru dia tahu tinggi rendah langit. Budak menanggung beban. Jangan main-main lah cikgu.. BERSETUJU MENJADI PENDIDIK BEERTI BERSETUJU MENJADI PENDIDIK.. PENDIDIK KEJAYAAN ANDA BUKAN LAGI BERGANTUNG KEPADA KEMAHIRAN ANDA DALAM BIDANG ILMU TERTENTU. ANDA HANYA AKAN BAHAGIA DAN DIANGGAP..
JIWA SEORANG PENDIDIK
1. SAYANGI ANAK DIDIK
2. BERPENGETAHUAN LUAS
3. BERSENI.
SAYANG BUDAK
Mata kita melihat dengan penuh keikhlasan dan kasih syang. Yang kita benci bukann budaknya , tapi sikapnya. Jangan goncangkan air dalam badannya, dan bukan senang nak tenteramkan air dalam badan itu. Dengan kata-kata yang membantut, marah pun saying, tak marah pon saying. Tanam pokok dalam pasu, kalau tak siram kita neh zalim. Zalim kita kalau tak marah budak-budak. Saying marah. Tak marah pon sayang. Apa berlaku pada wan, tak ramai lagi cikgu di Malaysia neh yang lempang budak. Orang melayu bagi perkataan, mula2 tenguk, lepastu ko lihat lepas tu ko nammpak, lepas tu kopandang. Rupanya bila tenguk ko tegur dia kali pertama. Lihat dia, tegur dia. Kali ketiga Nampak nasihat kan dia, adik neh ada menda yang kacau degil, kali ke empat pandang, pandang sebelah mata terus buat saman ekor.
Saya pantang lihat pelajar yang bermain semasa menyanyi lagu Negara ku adalah pantang bagi saya kerana tidak menghormati. Budak yang mengantuk neh bila di tepok akan panggil oksigen. Bila kawad akan akan hentak kaki , kelaur gas dan akan akur dengan perintah.. Akushu kali ke -10.. siapa lagi yang nak menghormati profesion perguruan kalau bukan kita sendiri. Puan Faridah sahaja yang mengangguk dah cukup bagi saya, bangga konon-kononn njadi pelja ryang biasa. Pelajar yang betul insaf, kedua pelkajjar tak cukup ilmu, mengangguk je ke dia. Kalau pandang kebelakang saudara tak jaga wibawa saudara-saudara.. jadi cikgu nneh senang ke. Berpengetahuan luas, kesian cikgu-cikgu neh. Muda-muda neh rancang kerjaya baik-baik.
Dulu aku dating sini 48 jerla gredd. Tapi sekarang tetap macam neh jugak akushu jugak. Yang ketiga adalah sendi, lepas tu guru duduk kat pintu tenguk je anak murid dia, aada sepatu 5 tahun tak ganti, budak tanda pakai kalender, cikgu nehh smartnya sepatu dia, clark , John Master, itu baru sepatunya belum lagi sekuar dalamnya. Kepelbagaian 9- 10
Ayik nak betukar sahaja.
1. Tiada halangan hanya peluang
2. Cirri-ci pendidik hebat, cirri-ciri role of excellent, tolonglah kita menjadi contoh yang terbaik, budak pakai tali leher keliru lah

3 comments:

::Madu Lebah:: said...
This comment has been removed by the author.
::Madu Lebah:: said...

aki, mcm kenal je gmbr yg bwh tu..
:P

papepon Terbaiklah! sbb salin ceramah td sebijik2..

Blogger said...

Trying to find the Best Dating Site? Create an account to find your perfect match.