terimalah hambu mu ini Ya Allah Hu Akbar

terimalah hambu mu ini Ya Allah Hu Akbar
aku nak jadi hamba Allah yang bertaqwa kepada Nya

Friday, October 31, 2008

komposisi badan dalam renang

Photobucket
4.0 KOMPOSISI BADAN

Badan manusia terdiri daripada banyak jenis tisu-tisu. Apa yang penting untuk pengapungan adalah kuantiti tulang, otot dan lemak. Semasa memasak daging, tulang dan daging, yang mempunyai otot binatang dimasak,akan tenggelam ke dasar periuk,manakala lemak berkumpul di permukaan.Ini boleh diibaratkan,apabila seseorang masuk ke dalam kolam renang,tulang dan otot akan tenggelam manakala lemak akan terapung. Kombinasi diantara tiga tisu ini yang akan menentukan sama ada individu tersebut akan terapung tinggi ataupun rendah semasa berada di dalam air.
Kita tidak boleh mengganngap faktor – faktor pecahan-pecahan tulang, otot-otot dan lemak sahaja yang terlibat,tetapi faktor di sudut mana apungan seseorang itu sendiri. Seorang lelaki dengan dengan mempunyai berat tulang dan berotot kaki akan terapung-apung di satu sudut yang besar,dan secara menegak Terdapat juga individu yang berkedudukan yang melayang-layang adalah tegak kira-kira lapan belas inci dibawah permukaan.Mereka ini juga boleh belajar berenang.




5.0 JISIM DAN BERAT

Sebelum ini, kita telah mengatakan bahawa badan manusia adalah hampir-hampir ringan dalam air, dan dalam pandangan penjelasan-penjelasan di atas tentang keapungan di atas air, kenyataan ringkas sesetengah perbezaan antara pemberat dan jisim mestilah dinyatakan.Seseorang manusia itu mempunyai berat yang berubah – ubah mengikut tempat ia berada.Berat seseorang astronout akan berkurang apabila berada di angkasa.Ini bolehlah disamakan dengan berat badan seorang perenang apabila berada di dalam air juga turut berkurang.
Contoh yang lain ialah apabila seseorang berada di dalam lif semasa lif itu bergerak mahupun berhenti.Keadaan ini juga boleh menyebabkan seseorang itu beratnya bertambah mahupun berkurang.







6.0 KEAPUNGAN

Apungan adalah asas kepada semua jenis renang dan ia sangat mudah dilakukan.Bahkan bagi sesetengah orang, menahan nafas sepenuhnya sudah memadai untuk menghalang tubuh daripada tenggelam.Setelahmengalaminya sendiri, barulah seseorang akan mencapai kejayaan di dalam renang.Orang yang tidak begitu mahir berenang akan menyangka bahawa mereka akan tenggelam sekiranya mereka berhenti menekankan diri di permukaan air.
Oleh itu, mereka banyak menghabiskan banyak tenaga, cepat letih dan mereka tidak akan menjadi perenang yang handal sehinggalah mereka dapati bahawa menggerakkan kaki dan tangan tidak perlu untuk mengapungkan tubuh .Keapungan adalah sifat semulajadi tubuh dan tidak perlu dipelajari.Hanya kira – kira 3 peratus daripada jumlah penduduk yang mempunyai otot yang sangat tegap dan muatan paru – paru yang terhad sahaja yang menyebabkan tubuh mereka tenggelam apabila dibenamkan di dalam air.Malah, orang yang tidak boleh terapungkan diri boleh terapung sekiranya mereka menggerak – gerakkan tangan mereka secara perlahan.
Belajar mengawal keapungan semula jadi tubuh menjadikan tubuh anda sangat mudah terapung dalam sebarang posisi yang anda suka.Tiga unsur yang mengawal keapungan ialah kawalan nafas ( jumlah udara di dalam paru – paru), posisi tubuh ( mengimbangkan tubuh pada posisi yang anda suka ), dan kesantaian ( berat tubuh anda adalah kekal sama ada semasa anda berada dalam keadaan tertekan atau rehat.
Setiap benda yang bergantung dengan air untuk hidup adalah tertakluk kepada satu daya ke atas tindakan melalui pusat keapungan dan satu tindakan menurun melalui pusat graviti. Terdapat dua penyanggahan kuasa yang bergerak kepada lokasi-lokasi yang berlainan dalam badan dan seterusnya menghasilkan putaran kuasa-kuasa yang mengakibatkan satu putaran jasad kecil.Umumnya, kaki perenang-perenang akan tenggelam lebih rendah daripada anggota tertinggi badan.Ini adalah kerana badan mereka adalah lebih padat daripada air.

Apabila kedudukan jasad berhenti dan terapung di air,kita akan dapati bahawa pengaruh tengah badan(pusat graviti)menjajarkan sendiri secara menegak dengan digantikan pusat air ( pusat keapungan). Perlulah diambil perhatian bahawa, jika badan terapung-apung dalam satukeadaan yang mendatar, kedua-dua pusat keapungan dan pusat graviti mungkin masih menjadi secara menegak .Keadaan ini boleh berlaku di kalangan anak-anak muda dan wanita orang dewasa .Sesetengah,lelaki orang dewasa juga boleh mengalami keadaan ini, tetapi jumlahnya dalah sedikit.
Kedudukan di mana satu jasad akan terapung-apung dalam air adalah hasil kuasa-kuasa pusat keapungan dan pusat graviti, manakala keupayaan sebuah badan untuk mengapungkan adalah ditentukan oleh ketumpatan badan berbanding dengan ketumpatan air. Seseorang yang mampu untuk mengapungkan dirinya dengan senang adalah berkemungkinan lebih bersedia mempelajari renang daripada seseorang yang mempunyai kesukaran dalam mengapungkan diri.Sebarang pergerakan atau putaran yang berlaku semasa mengapungkan diri menjadi hasil pusat graviti dan pusat keapungan dalam keadaan yang selari.Faktor-faktor yang menyebabkan keadaan ini boleh berlaku termasuklah bentuk dan simetri.
Dari segi bentuk, kedudukan anggota badan dan kepala boleh berubah secara drastik mengubah kedudukan keapungan badan.Perubahan dalam bentuk badan yang mengimbangi badan mempengaruhi kedudukan arah kepala dan seterusnya mengakibatkan anjakan pusat graviti ke arah yang sama.Ini membantu badan untuk mencapai satu keadaan yang mendatar,kedudukan keapungan yang tidak bergerak sebagai pusat apungan dan pusat graviti menjadi sejajar.
Perenang – perenang perlulah membuat eksperimen dengan memvariasikan bentuk tubuh yang dapat menyokong mereka, depan dan tepi untuk mendapatkan satu penghargaan bagaimana bahagian badan lain dapat membantu dalam membuat apungan.Satu cara baru untuk membolehkan pelajar baru mempelajari bentuk-bentuk baru adalah dengan menggalakkan mereka membentuk sebanyak mana huruf yang mungkin (contohnya : X, Y, I, T, O, L, A.)
Dari segi asimetri dan simetri pula, simetri adalah faktor yang menjejaskan cara di mana badan terapung.Satu simetri ,badan yang sama rata berposisi yang tetap di bentuk boleh terapung-apung dalam sebuah kapal terbang yang seimbang.Sebuah badan yang tak simetri tidak akan menjadi posisi yang sama rata dan tidak dijangka boleh terapung-apung dalam sebuah kapal terbang yang rata. Badan-badan manusia kebanyakan telah mempunyai beberapa bentuk asimetri.Sebagai contoh,seorang pemain tenis yang baik hendaklah mempunyai perkembangan otot yang lebih besar di bahagian lengan daripada yang lain manakala, seseorang dewasa yang sudah berumur mempunyai pinggul tak simetri.Dalam kedua-dua kes, kedudukan pusat graviti akan menjadi berkesan dan akan memerlukan satu perubahan dalam bentuk badan untuk mengekalkan satu kedudukan imbangan dalam air.
Putaran pula berlaku, apabila pusat graviti dan pusat keapungan tidak berada dalam keadaan yang selari. Putaran kadangkala tidak boleh menstabilkan tetapi semasa keapungan, ia boleh dikawal dan digunakan daripada menggunakan sebiji pelampung.Putaran menegak adalah pergerakan ke hadapan atau ke belakang kira-kira satu pangsi pusat.Arah putaran ini adalah diperlukan apabila bertukar dari arah depan atau latar kedudukan yang terapung. Putaran sisi berlaku dari sisi ke sisi sekitar paksi panjang badan.Badan berputar dengan cepat sekeliling paksi ini disebabkan oleh rintangan kecil sebenar daripada air.Putaran ini boleh dikawal oleh perubahan bentuk badan.








7.0 RINTANGAN

Perenang yang mahir mempunyai tubuh badan yang tegap dimana apabila dipandang dari pandangan sisi dan ini boleh mengurangkan rintangan.Untuk merasai bagaimana rintangan air boleh berlaku,seseorang itu perlulah berada di dalam air yang mempunyai kedalaman separas dada.Kemudian, cuba berlari atau berjalan secara pantas.
Walaubagaimanapun, terdapat fakta yang menunjukkan kelajuan akan menyebabkan berlakunya rintangan. Semakin cepat sesuatu objek itu bergerak di dalam sesuatu cecair, semakin tinggi rintangan yang berlaku.Apabila sesuatu objek itu bergerak di dalam cecair tanpa mempedulikan bentuknya,ia akan menghasilkan rintangan.Kenu direka bentuk untuk memberi kelajuan dan mengurangkan rintangan.
Bagi mereka yang sedang belajar berenang, akan berasa cemas untuk menyimpan satu atau kedua – dua kakinya berdekatan dengan lantai kolam itu,dan mencuba untuk berenang dalam keadaan yang bersudut .Sesetengah orang tua,menghadapi perasaan yang sama dan terapung – apung disebabkan mereka tidak mempunyai kekuatan,atau berenang dalam keadaan yang bersudut,yang boleh mencipta tentangan.
Walaubagaimanapun banyak fakta yang menunjukkan rintangan merupakan masalah yang besar disebabkan oleh kelajuan.Semakin cepat sesuatu objek itu bergerak di air semakin besar rintangan yang dihasilkan.Bagi mereka yang baru belajar dan mereka yang berenang sekadar mengisi masa senggang,kelajuan merupakan faktor yang tidak penting.Jadi, mereka akan berenang dalam keadaan posisi yang mereka suka.Berlainan pula dengan atlet renang yang memerlukan kelajuan yang tinggi tetapi mahukan rintangan yang rendah.
Bagi perenang yang mahir, rintangan merupakan pihak lawan yang berkuasa kerana ia menepati satu hukum kuasa dua songsang. Perenang yang mahir haruslah menambah dua kali ganda kelajuan renangnya, dan dalam masa yang sama dia menggandakan empat kali tentangan.Jika kelajuannya meningkat sebanyak empat kali, maka rintangannya telah meningkat sebanyak enam belas kali.
Ini merupakan sebab mengapa beberapa guru dan jurulatih-jurulatih renang berpendapat bahawa dua faktor yang penting adalah rintangan dan pendorong. Bagi atlet renang, arus yang bergaris bukanlah penghujung masalah tetapi permukaan air akan mencipta geseran dan cenderung untuk mengeringkan kulit seseorang sepanjang berada di air.Suatu masa dahulu, baju renang diperbuat daripada kapas dan ini boleh menyebabkan masalah ini timbul.Tetapi pada masa kini,baju renang diperbuat daripada bahan yang sintetik dimana ini sekaligus dapat mengurangkan rintangan.





8.0 DORONGAN

Rintangan dan dorongan adalah faktor yang penting di dalam biomekanik renang. Pendorong boleh didapati daripada lengan-lengan dan daripada kaki yang boleh digambarkan sebagai tuas, manakala tangan dan kaki, yang digunakan sebagai dayung atau sebagai “flippers”.Semua pergerakan haiwan dan manusia bergerak bergantung kepada satu skleton,untuk diberi ketegaran, dengan sendi - sendi bernama,yang membolehkan pergerakan kepada otot terbuka dan sendi-sendi yang tertutup.
Pergerakan diibaratkan sebagai lemak yang boleh dibentuk – bentuk dan kemudiannya dibetulkan kembali.Segera satu contoh,semasa memanjat tangga,kaki dibengkokkan dan diluruskan kembali.pergerakan ini membolehkan seseorang berada di atas.Keadaan yang serupa berlaku semasa menuruni tangga atau semasa berjalan sepanjang satu laluan peringkat.






9.0 FLEKSI DAN EKSTENSI

Pergerakan yang sama juga boleh dilihat apabila kita memanjat dengan menggunakan tali.Tangan akan dibengkokkan manakala tangan yang satu lagi akan diluruskan.Pergerakan ini boleh dikelaskan kepada dua.Iaitu pergerakan yang membengkokkan sendi dipanggil fleksi manakala pergerakan yang meluruskan sendi di panggil ekstensi.
Sendi yang paling besar di dalam badan manusia ialah bahagian pinggul.Dimana bahagian ini sangat berkuasa dalam acara mengangkat berat dan juga acara renang kupu – kupu dan juga semasa berpusing.Pada dasarnya pinggul banyak digunakan semasa kita berjalan, berlari dan juga berenang dalam semua gaya renang.
Apabila otot-otot besar beroperasi di sekitar sendi pinggul, boleh digunakan untuk satu kelebihan yang besar bagi perenang.Bagi perenang yang tidak belajar menggunakan bahagian ini, atau ia tak diajarnya, adalah menjadi satu kelemahan dalam untuk mendapatkan pendorong daripada otot-otot lebih lemah yang berfungsi di lutut.

Perenang yang pernah patah di bahagian anggota badannya akan mendapati bahawa mustahil ia akan dapat melenturkan badannya dengan baik .Pergerakan akan menjadi perlahan dan susah.Pergerakan yang perlahan biasanya dilakukan oleh orang yang fleksibel.Tiada kelajuan yang diperlukan.Jadi fleksi yang terjadi di bahagian lutut sangat sedikit.
Semasa di dalam air,perenang – perenag yang tidak berminat dalam kelajuan, hanya mengganggap ini sebagai satu senaman yang lembut dan keseronokan yang sedikit.Mereka akan berenang dengan lengan-lengan panjang dan kaki atau tuas panjang.Mereka tidak menggunakan banyak aksi untuk pembengkokan dan membetulkan, dan ini tidak akan banyak menghasilkan rintangan.
Didalam renang, langkah perlahan sering berpunca daripada sedikit kelenturan siku, tetapi mereka yang berenang cepat akan mengangkat lengan-lengan mereka sehingga 90 darjah teratur untuk mendapatkan maksimum pendorong.Ia adalah satu latihan yang lucu untuk seorang guru untuk menyediakan satu kelas kanak-kanak atau untuk seorang individu untuk, mencuba renang dengan lengan dan kaki yang betul-betul lurus .Ini tidak mustahil, kanak-kanak akan teruja dan sesetengahnya menuntut kejayaan walaupun pemerhatian menunjukkan bahawa terdapat kelenturan dan sambungan,bagaimanapun sedikit,di siku,lutut, pergelangan tangan atau pergelangan kaki.Fleksi ini menyebabkan sambungan berikut yang mengakibatkan pendorong.





10.0 HUKUM NEWTON

Hukum gerakan Newton pertama yang ditemui oleh Sir Isaac Newton menyatakan mengenai sifat inersia sesuatu objek. Hukum gerakan Newton pertama menyatakan bahawa sesuatu objek akan kekal dalam keadaan asalnya, iaitu dalam keadaan pegun atau dalam keadaan halaju seragam jika tiada daya luar bertindak ke atas objek itu.
Sesuatu objek yang pegun akan tetap pegun. Oleh itu, untuk mengerakkan objek yang pegun itu, satu daya dari luar diperlukan.Sesuatu objek yang bergerak dengan halaju seragam akan tetap bergerak dengan halaju seragam sepanjang garis lurus.Untuk mengubah keadaan itu, daya luar mesti ditindakkan ke atas objek itu.
Hukum gerakan Newton ketiga menyatakan bahawa untuk setiap daya tindakan , terdapat satu daya tindak balas yang mempunyai magnitud sama dan bertindak pada arah yang bertentangan. Dalam renang, Newton undang-undang ketiga merupakan tindakan seimbang dan reaksi adalah berdemonstrasi sebagai tangan sampai ke hadapan dan bentuk-bentuk untuk meneruskan air dan badan bereaksi dengan arah bertentangan itu.Pembentukan dan penekanan tangan-tangan dan kaki,adalah dipanggil mengatur yang ada mengelirukan kerana untuk mengatur dengan sempurna adalah mustahil,walaupun di kalangan perenang – perenang yang sudah mahir.Satu jumlah tertentu kesilapan akan berlaku dan sesiapa yang telah mencuba berlari atau menutup dengan pasir atau salji akan dapat merasainya.
Pelatih renang sering memberi arahan tolak dengan menggunakan kaki.Arahan ini telah memberikan arahan yang diperlukan pergerakan yang betul walaupun struktur badan yang mempunyai keluasan pergerakan tangan dan bahu yang terhad, menjadikan ia sangat mustahil unyuk menolak tangan dan kaki dalam keadaan yang lurus.
Untuk mengelakkan menyimpang daripada garis lurus, tindakan undang-undang ketiga Newton dan tindak balas mengarahkan supaya kaki bertindak balas dengan tangan.Satu tindak balas kaki kepada pergerakan lengan-lengan dilihat dalam semua perenang-perenang,biasanya dalam satu gaya yang ketara jika perenang adalah perenang yang baru .
Tangan-tangan mendorong ke arah kaki, yang beraksi dalam giliran ke arah tangan-tangan, ia sepatutnya bahagian pinggul bertindak balas jauh dari tangan-tangan dan pada masa yang sama,ia meningkatkan untuk kemajuan kepada pelajar baru.Tindak balas kaki dan pinggul adalah satu titik penting bagi rujukan yang akan dibuat kemudian.






11.0 PRINSIP BERNOULLI

Prinsip Bernoulli adalah sebuah istilah di dalam mekanika fluida yang menyatakan bahwa pada suatu aliran fluida, peningkatan pada kecepatan fluida akan menimbulkan penurunan tekanan pada aliran tersebut. Prinsip ini sebenarnya merupakan penyederhanaan dari Persamaan Bernoulli yang menyatakan bahwa jumlah tenaga pada suatu titik di dalam suatu aliran tertutup sama besarnya dengan jumlah tenaga di titik lain pada jalur aliran yang sama. Prinsip ini diambil dari nama ilmuwan Belanda/Swiss yang bernama Daniel Bernoulli
Prinsip ini diguna pakai dalam berenang,Dimana perenang – perenang yang mahir menggunakan prinsip ini.Tangan dan kaki manusia boleh menjadi keras untuk dijadikan sebagai pendayung semasa berenang.Ramai orang termasuk kanak – kanak dan orang dewasa apabila berkunjung ke kolam renang akan berasa seronok apabila boleh berenang dan mengapungkan diri di dalam air.
Berdiri tetap,dengan bahu tenggelam, dan cuba mendayung dengan sebelah tangan beberapa inci di bawah permukaan air.Mendayung adalah satu tekanan yang dalaman tangan,menekan atas, dengan tangan curam, atau bersudut di secara kasar 45 darjah diikuti secara satu tolakan luar dengan kelingking atas.Pergerakan adalah berterusan dan ia berjaya apabila seseorang melihat seolah – olah satu puting beliung kelihatan yang dilihat sebagai mengosongkan mandian.Mendayung lemah atau tidak mahir menghasilkan satu puting beliung yang besar yang boleh diperdalamkan secara perlahan dengan merendahkan mendayung merentasi air.Mendayung dengan baik adalah penting bagi semua pelajar dan perlu untuk membuat latihan.

No comments: